Sneakers som avskaffar hunger – Resole

Företaget Resole tillverkar sneakers av återvunna tyger från t ex bussar, tåg, spårvagnar och t-banor. Med miljön i fokus tar de vara på material som annars kasseras, bränns eller ligger och skräpar. Men inte nog med det, trots att hållbarhet är inbakat i deras affärsidé vill Resole göra ännu mer. Därför kommer Resole att ge 10 kr per sålt par skor till Hungerprojektet under perioden 4/3-30/4. Fantastiskt tycker vi!  

”Vi tycker att alla människor har ett hållbarhetsansvar att ta hänsyn till för nästa generation, hur stort eller litet man än väljer att satsa.” – Milena Pramgård, grundare Resole

Vi ställde några frågor till Milena Pramgård, som tillsammans med sin man John Pramgård är grundare till Resole.

Berätta om Resole – hur började det?
Vi kom på idén till Resole redan 2009 när vi bodde i London. Vi ville göra något unikt och något som låg rätt i tiden. Vi brinner själva för miljön och att vara ute i naturen, därför föll det sig naturligt att vi startade ett projekt som har minsta möjliga påverkan på miljön. Vi har även ett stort intresse för snygga skor och började spåna på vilka material man kunde använda i tillverkningen. Av en slump kom vi på att många säten på bussar och tåg var coola. Vi började undersöka vart dessa säten tar vägen när de byts ut och efter många diskussioner, prototyper och kontrakt med kollektivtrafiken lanserade vi våra första sneakers 2014. Vi började med en ide att man skulle kunna köpa en sko från sin egen stad så att säga, men nu har vi köpare från hela Sverige, vilket är superroligt!

Vad handlar hållbarhet om för er?
Hållbarhet för oss handlar om att ta tillvara de resurser vi har att tillgå istället för att skräpa ner och skapa nytt hela tiden. Att i största möjliga mån tillverka nya produkter av material som annars kasseras är vårt motto. I det större perspektivet handlar det om att minimera transportsträckor genom att hålla tillverkningen så nära slutkunden som möjligt. Vi tillverkar allt i Europa idag och hade gärna lagt tillverkningen i Sverige om det var möjligt. På det privata planet handlar det om att varje hållbart val gör skillnad, litet som stort. Då tänker jag främst på hur man återvinner, hur man konsumerar och hur man transporterar sig. Vi tycker att alla människor har ett hållbarhetsansvar att ta hänsyn till för nästa generation, hur stort eller litet man än väljer att satsa.

Varför väljer ni att samarbeta med Hungerprojektet?
Förutom att vi brinner för miljö och hållbar utveckling brinner vi för att stötta människor i nöd. Om vi kan bidra lite till att skapa ”Noll hunger och fattigdom 2030” så gör vi det med glädje. När vi fick förfrågan om att samarbeta med Hungerprojektet blev vi väldigt glada och vår förhoppning är att förutom det vi kan bistå med ekonomiskt kommer vi hjälpa till att sprida Hungerprojektets budskap.

Köp ett par sneakers från Resole och ta ett steg för noll hunger och fattigdom!

Du hittar skorna på resole.se

Skriv en kommentar