Nurias and Zebibas berättelse

I Mesquan-regionen i Etiopiens högland jobbar Hungerprojektet med att uppmuntra människor att använda mirakelträdet ”moringa oleifera”. Bladet från trädet är innehåller en mycket hög andel vitaminer och mineraler – jämförelsevis innehåller ett gram 25 gånger mer järn än spenat och 9 gånger mer protein än yoghurt! Att äta moringablad är därför ett bra sätt att förhindra undernäring. Något som är extra viktigt för nyblivna mödrar och småbarn.

Nuria, 25, och hennes syster Zebiba, 24, bor byn Mkecho, nära epicentret Mesqan. Nuria ska snart föda sitt första barn och Zebibas son är ett år gammal. Enligt etiopisk tradition bor Nuria med sina föräldrar under graviditeten och kommer bo där tre månader efter förlossningen. Zebiba bor med sin son och man i ett litet hus ett stenkast från föräldrarna.

Nuria och Zebiba funderar över vad nyttig kost betyder för dem.
– Nu när jag är gravid vill jag äta så nyttigt jag kan. Det är vad det statliga hälsoprogrammet råder mig att göra. Jag äter extra frukt, grönsaker, mjölk och ägg till exempel, säger Nuria.

Zebiba instämmer:
– Jag har lärt mig mer om hur viktigt det är för både mig och mitt barn att äta nyttig mat. Vi har fått rådet att amma barnen i minst sex månader.

Favoriträtten är injera, ett slags pannkaksbröd, med spenat eller falsk banan. En etiopisk klassiker. Till sin lilla pojke brukar Zebiba göra pastini, en pastasort med tomatsås.
– Jag kommer garanterat låna några av min systers recept på barnmat, säger Nuria.

Det var under en matlagningskurs som hölls i epicentret som Nuria och Zebiba hörde talas om moringa. Där lärde sig systrarna hur man kan använda moringabladen i gröt, något de tyckte var riktigt gott. Efter klassen gick gruppen till epicentrets moringa-plantering för att titta på hur träden ser ut.

I det etiopiska låglandet växer moringa naturligt men för att få det att växa i höglandet krävs specifika jordbrukskunskaper. Hungerprojektet har delat ut över 3 000 moringaplantor i Etiopien och utbildar nu människor i odlingstekniker, näringslära och matlagning med moringa. Mycket av det arbetet görs av  lokala, drivna volontärer.

Zebiba berättar att de själva snart ska få en planta.
– Just nu köper vi moringapulver i Addis Ababa och där är det dyrt. Men i juni kommer vi få en planta som vi kommer plantera i vår trädgård. Hungerprojektet kommer att utbilda oss i hur vi sköter den och efter bara sex månader kommer vi att kunna skörda våra första moringablad. Jag kommer definitivt laga mat med moringa till min lilla pojke.

Hon har stora förhoppningar för sin sons framtid.
– Personligen hoppas jag att han ska bli doktor. Men jag kommer göra allt jag kan för att stötta honom att uppfylla sina egna drömmar.

Foto: Johannes Odé

Skriv en kommentar