Johanna Lingaas Türk, Hungerprojektet, Praktik, New York

Johanna praktiserar i New York

Johanna Lingaas Türk har precis börjat praktisera på Hungerprojektets huvudkontor i New York. Vi tog ett snack för att se vad hon gör i staden som aldrig sover, och vad som motiverar och engagerar henne i sin praktik.

Berätta om vad du gör på din praktik! Vad har du för arbetsuppgifter?

Jag kommer under hösten att jobba mest med förberedelserna inför ett av Hungerprojektets största insamlingsevenemang i USA – ett årligt event med en galamiddag, paneldiskussioner och personalmöten med engagerade i Hungerprojektet världen över. Över 20 länder kommer att delta och det kommer att vara en blandning av investerare, medarbetare och talare. Årets tema är Rethink Hunger  Transformative Leadership in Action och flera inspirerande ledare kommer att komma till eventet och berätta om just sin verksamhet. Ämnena sträcker sig ifrån allt mellan ungdomsengagemang, socialt entreprenörskap och innovation till kvinnors ledarskap, matetik och hiv/aids-problematiken.

Hittills har jag jobbat bland annat med att skriva brev till de olika konsulaten för att de olika talarna från världen över ska kunna få visum för att komma hit till eventet, sammanställa informationsblad och biografier inför personalmötena och allt mellan himmel och jord för att hålla kontoret rullande i dessa spännande tider. Hungerprojektet har en ny vd som började samma dag som jag, Åsa Skogström Feldt (som tidigare varit vd för Hungerprojektet Sverige), och det har varit otaliga möten att koordinera för de anställda, med besök från flera medarbetare från Hungerprojektet runt om i världen. Jag ser min praktik, det jag kan bidra med, bland annat som en viktig del i arbetet att hålla människors engagemang vid liv. För vi måste påminna oss själva, om och om igen, om vilken värld det är vi väljer att leva i och att den världen kommer av sättet vi väljer att agera på.

Vad driver dig i ditt engagemang?

Jag tycker att engagemang är viktigt för att verkligen rota förståelsen om mänsklighet i den konkreta världen omkring oss. Personligen känner jag att det är lätt att hamna i fällan att tro att saker och ting bara händer, bortom vår kontroll. Att man själv inte har någon makt att påverka och göra skillnad. Den känslan av maktlöshet dämpas, för mig, när man väcker sitt eget och andras engagemang. Det är som att återupptäcka, gång på gång, vad människor är kapabla till om man verkligen kämpar för ett gemensamt mål. Förenta Nationerna har gått ut med målet att det är möjligt att utrota världshunger och fattigdom till år 2030. I det arbetet behövs alla och allas talanger och passion. Det är fräckt att upptäcka att man i sig själv, i den man är på riktigt, kan hitta vägar att bidra till den värld man själv vill se.

Jag har hela mitt liv drivits av kärleken och fascinationen till det kraftfulla ordet ”empower”. Hjälp till självhjälp, att stärka någon annan i sig själv – för mig är det det yttersta uttrycket för humanitet, att stödja självförverkligande. Jag tror att det är sättet att skapa verkligt hållbar utveckling. Jag vill väcka folks engagemang genom att inspirera dem till att återupptäcka sin egen kraft – styrkan i att vara sig själv, i humanitet och i viljan göra världen till en bättre plats för alla. Hur den inspirationen kan ske jobbar jag vidare med att upptäcka – vare sig det är det ledarskap, skrivande eller, som nu, ett event med globalt fokus, så lär jag mig att det inte finns bara ett sätt att nå fram till människor. Det finns oändligt många. Och jag vill fortsätta att upptäcka och återupptäcka dem tillsammans med andra.

Lycka till Johanna!

En kommentar på “Johanna praktiserar i New York

  1. Offa 15 oktober, 2014 kl 13:50 - Svara

    Härlig läsning Johanna och så sant!! Kram och fortsatt lycka till med praktik och projekt 🙂

Skriv en kommentar