Flickor i Indien tar makten över sina liv

I Bihar, Indien, samlades i slutet på december ett hundratal unga flickor och ett femtiotal byrådsrepresentanter för att tillsammans uppmärksamma de skadliga effekterna av barnäktenskap. I centrum stod flickornas berättelser.

Trots att barnäktenskap har blivit förbudet i Indien kvarstår traditionen i flera regioner runtom i landet, som till exempel Bihar. Enligt en undersökning av det indiska departementet för hälsa och familjeomsorg, “National Family Health Survey”, blev 45 % av unga flickor från landsbygden i Bihar tvingade att gifta sig innan de var 18, vilket är den högsta procentandelen i hela Indien.

Hungerprojektet i Indien har fokus på att stärka kvinnor. Ett sätt att göra det är genom workshops i ledarskap för kvinnor som är folkvalda till lokala byråden så att de i sin tur kan driva utvecklingen av sina samhällen. Hungerprojektets arbete i Indien inkluderar även unga flickor för att  ge dem kunskapen, verktygen och nätverken att själva ta makten över sina liv och sin framtid.

Sammankomsten i Bihar skapade en plattform för flickor att få dela med sig av sina enastående prestationer och visa på den potential de besitter att själva utforma sin egen framtid.

Kvinnorna som deltog från byråden agerade förebilder och berättade om svårigheter de upplevt efter att ha gift sig som unga och tvingats avstå från många möjligheter i livet. De delade också med sig av framgångar i arbetet mot barnäktenskap.

– Jag pratade med flickorna i min by och informerade dem om deras rättigheter. Två flickor hörde efteråt av sig till mig och bad mig prata med deras föräldrar, som planerade att gifta bort dem. Jag gick hem till dem och förklarade för deras familjer att barnäktenskap är ett brott. Jag lyckades övertala dem. Det är en av mina största bedrifter, att jag lyckades rädda de två flickorna, berättar Shanmati, en av de kvinnliga byrådsrepresentanterna.

Sammankomsten avrundades med framträdanden av lokala kvinnliga artister och sångare. Avslutningsvis släppte flickorna iväg färgglada ballonger för att fira sina framgångar, lärdomar och framtida drömmar.

Vill du bidra till att fler flickor kan få uppfylla sina drömmar? Besök stod.hungerprojektet.se för att lära dig mer.

En kommentar på “Flickor i Indien tar makten över sina liv

  1. elisabeth wahlstedt 14 februari, 2018 kl 19:10 - Svara

    Hejja kvinnor och flickor.

Skriv en kommentar