Etiopien, Hungerprojektet, Partner story, Drömmar, Flicka

Livet som flicka i Etiopien

Solen står högt på himlen i Enemore epicenter, Etiopien. Ett epicenter kan enklast beskrivas som ett center för utveckling där det bedrivs kommersiella aktiviteter och utbildning. Hungerprojektet arbetar enligt epicenterstrategin i åtta afrikanska programländer.

Det är mellan 25 och 30 grader varmt. Vi har precis deltagit vid ett möte med epicenterkommittén, och slår oss nu ner i skuggan för att prata med Fatija, 9 år. Hennes mamma säger att det går bra att vi ställer några frågor, och under en väldigt blyg fasad märks en påtaglig nyfikenhet från Fatija. Hon är inte van att prata om sig själv och sitt liv.

Fatija bor i byn Kend med sin mamma och sina fyra syskon. Kend tillhör epicenterområdet och ligger i regionen Gurage, cirka 20 mil söder om Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Fatija och hennes mamma har tagit sig till epicenterbyggnaden enbart för att delta i dagens möte. ”Kend ligger jättelångt härifrån”, berättar Fatija. Hon är van att gå långa sträckor. Fatija går till skolan varje dag. Det tar nästan två timmar att gå dit, och lika långt är det tillbaks. Hon går i andra klass, och tycker om att gå i skolan. ”Jag gillar att lära mig saker”.

När Fatija inte är i skolan har hon andra arbetsuppgifter. På landsbygden har alla familjemedlemmar sysslor, även barnen. Föräldrarna är, liksom majoriteten av alla etiopier, jordbrukare. Familjen odlar falsk bananplanta, som är ett baslivsmedel i Etiopien. Grödorna säljs på den lokala marknaden och försörjer på så sätt familjen. Barnen hjälper till med olika sysslor i hemmet. Sysslorna skiljer sig åt mellan flickor och pojkar.

”Att vara flicka är att bära små barn på ryggen, att städa, sopa golv, tvätta kläder och diska. Man bygger husen och lagar dem när de är trasiga”, berättar Fatija. ”Pojkar vallar boskap, hämtar vatten och vaktar får”.

När jag frågar vad hon tycker om att göra förstår hon först inte vad jag menar. Inget av det hon berättat om är ju särskilt kul, tycker Fatija. ”Men vad tycker du om att göra när du får välja, när du är ledig?” försöker jag. Fatija funderar en liten stund och lyser sedan upp. ”Jag tycker om att läsa mina läxor. Och ibland spelar jag kort med mina vänner”. När hon blir vuxen vill hon flytta till Addis Abeba och jobba. Det är en dröm som delas av många flickor. Flickor som inte tycker om att diska.

Etiopien, Hungerprojektet, Epicenterstrategin

I Etiopien har Hungerprojektet fem epicenter. Fatija bor i Enemore, cirka 20 mil söder om Addis Abeba

Läs mer om Hungerprojektets arbete i Etiopien.

Vad kan du göra?

Skriv en kommentar