En outtröttlig volontär

Sarah Ama Oduro är 56 år gammal och bor i Ghana. Sedan 2002 har hon varit engagerad i Hungerprojektets aktiviteter vid epicentret Asenema; först som deltagare i Women’s Empowerment Program (WEP) för att nu själv arbeta volontärt som utbildare.

Sarahs engagemang började med att hon ville få ekonomisk egenmakt. Innan Hungerprojektet kom till området var de flesta kvinnorna, inklusive henne själv, begränsade till att arbeta med och på sina mäns jordbruk. Det fanns helt enkelt inte några alternativ. Genom WEP-utbildningarna har hon bland annat lärt sig om andra inkomstmöjligheter för kvinnor och varför det är viktigt av att ha ett eget sparande.

Idag driver Sarah två affärsverksamheter, hon producerar och säljer munkar samt köper och säljer second-hand kläder. Det är två inkomstkällor hon utvecklat genom mikrolån i epicenterbanken. Tillsammans med sin man tar hon även hand om familjen och hushållet. Hennes man stöttar henne i hennes ideella engagemang.
– Ibland när jag är trött eller på väg att missa ett möte, påminner han mig och uppmanar mig att gå, säger Sarah.

Sarah har fyra barn; tre flickor och en pojke. Genom de olika Hungerprojektets tematiska utbildningar har hon även lärt sina barn om barnäktenskap och de skadliga följderna, vikten av utbildning och att stanna i skolan men främst har det påverkat hennes egna föräldraskap. Hon hade inte jämlika möjligheter som sina bröder under sin uppväxt men hon gör själv ingen skillnad på sina barn kopplat till deras kön.
– Jag vill att alla mina barn ska ha samma möjligheter, jag vill att mina döttrar ska växa upp och bli ekonomiskt självständiga, på så sätt kan de själva välja hur de vill leva sina liv. Jag vill ge mina barn möjligheten till högre utbildning, att de ska se mer av världen och inte gifta sig lika tidigt som jag själv gjorde, säger Sarah.

Sarah vill sprida vidare kunskapen och möjligheten till andra att också förändra sina liv. Men hon berättar att hon stöter på utmaningar i form av skeptiker.
– Det är inte alla i byarna runt epicentret som vill förstå Hungerprojektets koncept, att ändra inställning och bli stärkt inifrån. De vill inte ha förändring, förändring är skrämmande.

Hur orkar du?
– Det finns fortfarande människor som inte tycker att vi kvinnor ska ha samma möjligheter som män, och så länge dom finns så kommer jag fortsätta kämpa, säger Sarah.

En kommentar på “En outtröttlig volontär

  1. Bengt Alvång 21 september, 2017 kl 08:07 - Svara

    Fantastisk kvinna!!

Skriv en kommentar